
YouChoose
Vraagstuk:
Hoe kunnen we jongeren online bereiken, raken en boeien? Het doel is om hen bewust te maken van de gevolgen van het gebruik en dragen van een mes.
Concept:
Uit onderzoek is gebleken dat jongeren zich vaak niet bewust zijn van de ernstige consequenties van het dragen van een mes. In sommige gevallen voelen jongeren zich onveilig, maar dragen ze toch een mes omdat vrienden dat ook doen en ze daarmee 'stoer' lijken.
​
Om jongeren bewust te maken van de ernstige gevolgen van het dragen van een mes, hebben we de campagne 'Toch niet zo cool' ontwikkeld.
​
Binnen deze campagne staat Augmented Reality centraal. We hebben verschillende platformen ingezet om de doelgroep op een laagdrempelige manier te informeren.
​
Augmented Reality

Om jongeren te confronteren met mogelijke gevolgen, hebben we Augmented Reality ingezet. De gemeente Haarlemmermeer zal meerdere plaats delicten in scène zetten, waarbij naast het lichaam een QR-code wordt geplaatst.
​
Wanneer de doelgroep deze QR-code scant, worden ze geconfronteerd met de schokkende gebeurtenis die heeft plaatsgevonden. Dankzij Augmented Reality lijkt het levensecht.
Instagram is onder jongeren een veelgebruikt platform. Wij maken gebruik van dit platform om de straffen van het dragen/gebruiken van een mes te delen.
​
Om het interactief te maken, plaatsen we via Instagram Stories een poll waar jongeren vooraf al kunnen invullen wat volgens hen de gevolgen/straffen zijn van bepaalde situaties die worden geschetst.
​
Later wordt in het Instagram-bericht gedeeld wat het juiste antwoord is.

Filter

De jongerendoelgroep maakt tegenwoordig veel gebruik van filters, en daarnaast worden gevechten maar al te graag gefilmd.
​
Een gevecht is niet cool, en daarom is er een filter ontwikkeld met het motto: 'Toch niet zo cool.'
​
Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat gevechten niet cool zijn.
TikTok
Een ander veelgebruikt platform onder jongeren is TikTok, waar het maken van dansvideo's en het gebruiken van filters een groot onderdeel van uitmaken.
​
Op TikTok willen we de doelgroep opnieuw shockeren. In het filter dat we hebben toegepast op de mockup is te zien dat na een ruzie de gewonde persoon een 'geest' wordt en naar zijn eigen situatie kijkt, waarna hij wegrent.
​
Door de hashtag 'tochnietzocool' te gebruiken, kan dit ook worden teruggekoppeld naar de campagne.


Het doel van WhatsApp is op een snelle manier te communiceren, waarbij gebruik wordt gemaakt van stickers. Er worden vaak gesprekken gevoerd op WhatsApp over ruzies die soms uitlopen tot incidenten.
​
De boodschap van de sticker binnen deze campagne is dat jongeren deze kunnen delen wanneer iemand stoer probeert te doen, maar jongeren het niet stoer vinden.
​
De sticker bestaat uit het lijnenspel van een lijk, wat weer terugkoppelt naar de fysieke plaats delicten.